Find det rigtige skærebræt
Gode knive kræver et godt underlag. Men hvilken slags skærebræt er det værd at satse på? Vi præsenterer nogle modeller at vælge imellem – og nogle du bør undgå.
Træ, plastic, sukkerrør og marmor. Der er mange forskellige skærebrædder på butikshylderne, og det kan virke svært at vælge den rigtige model. Et godt tip er at vælge et skærebræt, som er holdbart, men samtidig ikke for hårdt. Hvis overfladen er hårdere end din kniv, vil kniven blive skadet. Det er også vigtigt at have mindst to skærebrædder i køkkenet, så du kan skifte, alt efter om du skal hakke grøntsager og frugt eller skære kød eller kylling ud.
Her præsenterer vi nogle forskellige typer skærebrædder.
SKÆREBRÆDDER AF TRÆ
Træskærebrædder er både praktiske og skånsomme mod kniven. Globals skærebrædder af træ er lavet af eg, som er et fibertæt træ, som passer perfekt som underlag. Fordelen ved træ frem for plastic er, at skærebrættet holder betydeligt længere. Dels tåler det knivene bedre. Dels kan det slibes ned, når overfladen er blevet slidt. Ulempen er, at materialet ikke er sterilt. Det betyder, at du skal være omhyggelig med at vaske og tørre skærebrættet for at undgå bakteriedannelse. Du skal måske også oliere brættet fra tid til anden, så træet ikke sprækker.
SKÆREBRÆDDER AF PLASTIC
Plastic-skærebrædder er også skånsomme mod knivsæggen. De er også hygiejniske, nemme at holde rene og begynder ikke at lugte. Problemet er, at plasten ikke er så holdbar som træet. Over tid vil overfladen få hak og ridser. Da bakterier kan dannes i ridserne og plastic-skærebrættet ikke kan slibes, må du skifte brættet ud med jævne mellemrum. Global har både skærebrædder, som er lavet af plast af fødevarekvalitet og af ”grøn plast”, nærmere betegnet af sukkerrør. Fordelen ved sukkerrørbrættet er, at det produceres uden fossilt brændstof og er 100 procent genanvendeligt.
UNDERLAG SOM BØR UNDGÅS
Marmor og glas er meget upassende overflader. Det kan ganske vist være fint at bruge en marmorplade som serveringsfad, men hold kniven væk fra den. Denne type hårdt materiale slider på æggen og gør kniven sløv på kort tid. Desuden er der fare for, at du river overfladen op og får glassplinter eller marmorstykker i maden.