Bag kulisserne hos Tamahagane
En moderne køkkenkniv og et traditionelt samuraisværd. Tro det eller ej, men ligheden er større, end man lige skulle tro. På Tamahaganes fabrikker i japanske Tsubame fremstilles nogle af verdens skarpeste knive i overensstemmelse med ældgammel japansk tradition.
I Japan vækker ordet ”tamahagane” en glød hos alle med en interesse for knive. Navnet kommer fra det sagnomspundne stål, der bruges ved fremstillingen af samuraisværd. Frit oversat fra japansk betyder tamahagane ”ædelstål”. Knivproducenten Tamahagane har ikke alene lånt sit navn fra samuraierne, men også teknikken, der ligger til grund for deres produktion.
Tamahaganes knivfabrik ligger midt imellem rismarkerne i udkanten af den japanske by Tsubame. Historisk set er området kendt som et centrum for japansk metalindustri. I flere hundrede år har indbyggerne arbejdet med fremstilling, senere også polering, af metalredskaber. I dag anses Tsubame for at være verdensførende inden for netop metalpolering. Disse evner har Tamahagane naturligvis trukket på i udviklingen af sine sylespidse, velpolerede knive.
Virksomheden blev stiftet i 1958 af den japanske familie Kataoka. Trods sin forholdsvis unge alder bærer Tamahagane på en rig historie. Samuraisværdet, som er den store inspiration til deres knive, blev allerede i 700-tallet fremstillet i Japan.
Sværdet spiller en meget speciel rolle i japansk kultur. Det siges faktisk, at de første japanske varemærker var forskellige producenter af sværd. Samuraisværdet, eller Katana som det egentlig hedder, skabes gennem en lang og omhyggelig proces. I bund og grund består bladet af en blanding af kulstofstål og jernpulver. Stålet fremstilles, ved at kulstoffet opvarmes, og jernpulver tilsættes i flere omgange. Derimellem foldes stålet over sig selv, for at smeden skal kunne hamre metallet ud og fjerne alle urenheder. På den måde bliver stålet både stærkere og mere fleksibelt. Denne teknik kaldes for damaskering og er typisk for japansk smedekunst.
Noget andet, der karakteriserer japansk smedning, er ætsede og prægede blade. Også dette er noget, der kan føres tilbage til samuraiernes tid, nærmere bestemt mellem 1680 og 1850. I Japan var dette en fredfyldt periode. Sværdsmedene fik mulighed for at udvikle deres håndværksevner og gav sig blandt andet til at dekorere deres sværd. I Tamahaganes sortiment finder vi serier med både damaskerede og hamrede knivblade. Samuraiernes arv afspejles også i valget af stål.
Knivbladene på Tamahaganes flerstålsknive er opbygget af kombinationen af hårdt og blødt stål. Bladets kerne består af VG5-stål. Stålsorten indeholder en høj andel kulstof og er meget hård, hvilket gør, at æggen kan slibes sylespids. Knivens øvrige stållag, to til 62 afhængigt af serien, består af et blødere SUS410-stål. Det gør, at Tamahaganes knive bliver ekstremt skarpe, samtidig med at de har et udholdende, slidstærkt blad – præcis ligesom et samuraisværd.
På Tamahaganes knivfabrik er det Mr. Kataoka San, der har fat i tøjlerne. Han er anden generations knivproducent og en mand, der kan lide at have kontrol. Intet i produktionen overlades til tilfældighederne. Mr. Kataoka har selv bygget mere end halvdelen af maskinerne på fabrikken for at garantere, at knivene bliver præcis, som han vil have dem.
Han har f.eks. bygget en særlig maskine til at hærde bladene. Maskinen varmer stålet op i forskellige trin. Først opvarmes det til 1000 grader, derefter til 1025 grader, 1050 grader og til sidst 1055 grader. Derefter får knivene lov at køle, inden de afslutningsvis opvarmes til 180 grader. Det sidste trin er unikt for japansk knivproduktion og hemmeligheden bag førsteklasses-knivene.
Noget, der udmærker Tamahaganes produktion, er den særlige slibning. Knivene er mikroskopisk afrundede fra ryg til spids. Det gør, at knivbladet bliver ekstra robust uden at miste sin skarphed. Alle trin i produktionen, bortset fra produktionen af skafter, sker på samme fabrik. Skaftet fremstilles af en underleverandør, der er specialist i træ. Fabrikken ligger ligesom den i Tsubame kun et stenkast fra Tamahaganes knivfabrik.
Tamahaganes knivskafter fremstilles af to slags materiale: Pakka-træ og Micarta. Pakka-træ består af finer og specialplast, som sammenføjes under højt tryk. Materialet har antibakterielle egenskaber, samtidigt med at det bevarer strukturen fra træet, hvilket giver skafterne en enestående følelse. Micarta er derimod en blanding af linneddug og specialplast. Kombinationen giver et slidstærkt materiale, der tåler både varme, kulde og fugt.
Begge skafttyper passer glimrende i køkkenmiljøer og er meget komfortable at holde i. For at sikre en perfekt balance i kniven vejes skafterne hver for sig, inden de monteres sammen med bladet.
Skarpe, smukke og velbalancerede – Tamahaganes knive skiller sig ud i et hvilket som helst køkken. Hver enkelt kniv er et unikt kunstværk, som udtrykker store evner og faglig kyndighed. Tamahagane står for alt andet end masseproduktion. Fremstillingen har rødder i en stolt håndværkstradition, der er blevet ført videre gennem århundreder. Først fra smed til smed, siden fra far til søn i familien Kataoka. Og snart er det tid for en ny generation at tage over.
SAMURAISTÅL
Tamahaganestål bruges til at fremstille samuraiernes legendariske sværd. Stålet laves gennem en lang proces, hvor jernpulver tilføres kulstofstål hvert tiende minut i 36 til 72 timer. Under fremstillingen foldes stålet også gentagne gange. Dette gøres, for at smeden skal kunne banke urenheder ud og dermed øge slidstyrken i stålet. Teknikken kaldes for damaskering og er almindelig inden for både sværd- og knivfremstilling i Japan.