Æbletærte med vaniljecreme & æbleroser

Publiseret af: Nellie Karlsson, 14-07-2025

En dessert med det lille ekstra? Servér en elegant æbletærte med vaniljecreme og smukke æbleroser på toppen. 

 

Ingredienser

Æbleroser
• 8 røde æbler
• 1/2 citron

Vaniljecreme
• 5 dl mælk
• 2 vaniljestænger
• 1,5 dl sukker
• 6 æggeblommer
• ca. 1/2 dl majsstivelse
• 100 g smør

Tærtedej
• 6 dl hvedemel
• 1/2 dl sukker
• 1/2 tsk salt
• 250 g smør
• 1 æggeblomme
• 1 spsk koldt vand

Pynt
• Flormelis

SÅDAN GØR DU

Æbleroser
Udhul æblerne og del dem i halve. Skær dem i tynde skiver – gerne med en mandolin, så skiverne bliver jævne. Læg skiverne i en skål og pres citronsaft over for at forhindre, at de bliver brune.

Fordel æbleskiverne på en bageplade med bagepapir. Varm dem i ovnen i 10–15 minutter, indtil de er blevet bløde nok til at kunne rulles uden at knække. Du kan bage flere plader ad gangen. Tag skiverne ud og lad dem tørre en smule, inden du begynder at forme roserne.

For at lave roserne: Læg en æbleskive på bordet med skrællen opad – som en halvmåne. Læg den næste skive lidt overlappende midt på den første og fortsæt, indtil du har ca. 6–7 skiver. Rul forsigtigt skiverne sammen til en rose. Skær den nederste del af rullen, så bunden bliver flad og jævn.

Tip: Stil roserne i en æggebakke for at holde formen, indtil de skal bruges.

Vaniljecreme
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Kom både stang og korn i en gryde sammen med mælk. Kog op, tag gryden af varmen og lad mælken køle af til stuetemperatur. Si derefter vaniljestangen og kornene fra.

I en separat skål piskes æggeblommer, sukker og majsstivelse sammen, indtil du får en glat blanding. Tilsæt den varme mælk lidt ad gangen under konstant piskning.

Hæld blandingen tilbage i gryden og varm forsigtigt op ved lav til middel varme. Rør hele tiden, indtil cremen tykner. Når den har nået den rette konsistens, tages gryden af varmen. Tilsæt blødt smør og rør, indtil det er smeltet og godt indarbejdet i cremen.

Hæld cremen over i en kold skål. Læg plastfolie direkte på overfladen for at undgå skind, og sæt cremen i køleskabet. Rør i den en gang imellem, mens den køler af.

Tærtebund
Tænd ovnen på 225°C. Bland hvedemel, salt og sukker i en skål. Tilsæt smør, æggeblomme og vand – og ælt det hele sammen til en dej.

Smør en tærteform, og tryk dejen ud i formen. Prik bunden med en gaffel. Forbag tærtebunden midt i ovnen i ca. 15–20 minutter, til den har fået farve. Tag den ud og lad den køle af.

Servering
Fyld tærtebunden med vaniljecreme. Placer æbleroserne i cremen og arrangér dem i et smukt mønster. Drys med flormelis. Server og nyd!

 

Relaterade produkter