I denne del af vores sushiskole med Frida Ronge viser hun, hvordan du laver futomaki, den største makirulle af dem alle.
Makiruller kommer i mange forskellige former og forlænger holdbarheden på sushiråvarerne ved at dække dem. Norimaki og uramaki er de mest almindelige typer. Den første har tangarket nori på ydersiden, mens den anden, også kendt som inside out, har ris yderst. Størst af dem alle er futomaki, som betyder tyk rulle. Den fyldes med mange forskellige ingredienser, og her viser Frida, hvordan hun laver sin futomaki.
INGREDIENSER
(1 makirulle – 10 stykker)
Sushiris
Se opskrift og fremgangsmåde her
Fyld
1 ark nori
50 g gjørsfilet, bukstykket
50 g forårsløg
50 g agurk
1 spsk. revet peberrod eller wasabi
2 shisoblade eller koriander
1 bundt purløg
1 spsk. wakamealger, udblødt og presset
2 spsk. ørredrogn
½ dl tempuraperler eller sesamfrø
Tilbehør
Syltet kålroe
Revet peberrod
Sriracha chilisauce
Soja
Sådan gør du
Forbered: Skær gjørsfileten, agurken og forårsløget i lange, smalle stave. Læg noriarket med den blanke side nedad og så den fitter kant til kant med sushimåtten, som også skal have sin blanke side op. Sørg for, at linjerne på noriarket og måtten ligger i samme retning.
Læg risen på: Fugt hænderne, og fordel risen på cirka tre fjerdedele af noriarket. Vær forsigtig og let på hånden, så riskornene ikke bliver knust.
Fyld: Læg revet peberrod i en linje på midten af risen, og fordel derefter rigeligt af de andre ingredienser ovenpå. En futomaki er typisk omkring 5-7 cm i diameter eller større.
Rulle: Læg noriarket kant til kant med måtten. Hold ingredienserne på plads med fingrene, mens du bruger måtten til forsigtigt at presse og rulle fremad. Forsøg at få kanten, du ruller fra, til at møde linjen, hvor risen slutter. Fugte derefter resten af noriarket med fingrene, og rull hele vejen. Form rullen ved hjælp af måtten, så du danner en jævn cylinder.
Skær i skiver: Brug en skarp kniv, som du har fugtet lidt med vand på æggen, til at skære din futomakirulle. En rulle giver cirka ti stykker. Tør kniven af med en fugtig klud af og til, da sushirisen nemt kan sætte sig fast på kniven og gøre det sværere at få fine snit.
Server: Nu er du færdig! Nyd din futomaki sammen med syltet kålroe, revet peberrod, sriracha og soja.