Veganske svampedumplings med bouillon og pak choy

Publiseret af: Siw Poulsen, 15-01-2024

Prøv en opskrift af den svenske madinspirator Sofia Henriksson. Opskriften kommer fra kogebogen "Always Hungry" og er inspireret af hendes rejser i Asien.

Sofia Henrikssons veganske dumplings har alt og lidt mere. For at opnå en virkelig dyb smag bruger Sofia masser af svampe. Opskriften er beregnet til fire forretter, men det er lige så godt at lave flere og servere dem som hovedret.

Ingredienser

Veganske svampedumplings med bouillon og pak choy
(4 forretter)

Bouillon
100 g. skov-champignon
100 g. shiitake-svampe
1 skalotteløg
Madolie til stegning
1 rød chili
2 cm. ingefær
2 liter vand
1 dl. tørret kantareller
1 dl. japansk soja
1 dl. mirin
2 tsk. sesamolie
Salt
1 citron

Dumplings
200 g. skov-champignon
200 g. shiitake-svampe
2 cm. ingefær
2 fed hvidløg
4 spsk. japansk soja
3 dl. mirin
2 forårsløg
1 rød chili
2 dl. Fint strimlet spidskål
1 tsk. citronsaft
2 tsk. sesamolie
Salt
Gyozablad
2 store kålblade til at dampe på

Pynt
1 rød chili
2 spsk. risvineddike
1 tsk. sukker
2 pak choy
1 forårsløg
0,5 dl. sesamfrø
Nogle dråber sesamolie
1 dl. fint hakket mynte
1,5 dl. koriander

SÅDAN GØR DU

Bouillon
Hak de friske svampe og skalotteløg groft. Hæld madolie i en gryde og opvarm ved medium varme. Steg svampe og løg i ca. 10 minutter. Hak i mellemtiden chili og ingefær i større stykker og tilsæt dem til gryden. Tilsæt vand og de tørrede svampe. Kog sammen, indtil næsten halvdelen af væsken er væk, det tager 20–30 minutter. Tilsæt soja, mirin og sesamolie. Smag til med salt. Kog i yderligere ca. 15 minutter. Smag til med soja, citron, mirin og salt.

Dumplings
Finhak svampene og steg dem i en tør pande ved medium varme i ca. 20 minutter. Riv ingefæren og pres hvidløg ned i svampemassen. Hæld halvdelen af sojaen i panden og rør rundt. Tilsæt også halvdelen af mirinen. Skær forårsløgene i skiver og hak chilien fint. Læg løg, chili og kål i en skål. Bland svampemiksen i skålen og tilsæt resten af sojaen og mirinen. Smag til med citron, sesamolie og salt.

Læg et gyoza-blad på et skærebræt og kom cirka en spiseskefuld fyld i midten af bladet. Dyp en finger i vand og træk langs kanten af bladet og fold det sammen til en dumpling. Fortsæt på samme måde, indtil alt fyldet er brugt. Læg dumplingsene på et kålblad i en bambu-damper. Der plejer at være nok dumplings til at fylde to lag. Placer dampen over svampebouillonen og damp under låg, indtil de er færdige, ca. 10 minutter.

Pynt
Skær chilien i skiver og læg dem i en skål med eddike og sukker. Lad det trække. Del pak choyen i fire dele og damp dem i ca. 5 minutter, indtil de er lidt bløde. Skær forårsløgene i skiver. Rist sesamfrøene på en tør pande under omrøring, indtil de får en fin farve og dufter dejligt.

Servering
Fyld fire dybe skåle med bouillon og læg nogle dumplings og en pak choy i hver. Top med sesamfrø, forårsløg, chili, sesamolie og urter.

RELATEReDE produkter